WISE ROAD

ABOUT PROJECT

Tucked away on a 2000m2 block within walking distance to the main town of Margaret River was a blank canvas for a 70m2 studio design. Surrounded by character housing and bespoke fencing this block already had charm.

Great effort was taken in planning for a future house, so the studio was pulled back tight to the rear boundary. As the design evolved the benefits of following the angular side boundary lines with angular walls was agreed and so the form of the house very much followed this function.

North facing, the studio opens itself up to the morning eastern sun for a lovely transition of light through winter. In summer a walkaround verandah provides shading with an outside laundry accessible from the southern verandah. Flexibility with the internal layout was also a key factor so wrap around windows 1200 off the ground allows furniture to be placed against the walls.

Burnished concrete floors with 2% black oxide was particularly effective when juxtaposed with the white walls and ply detailing. Customorb cladding in Matt Monument combined with pre-primed painted posts and beams gave a seamless unity to the form of the studio allowing the studio to blend away into the backdrop of existing trees, unobtrusive in the landscape.

With the client involved closely in every stage of the design, with a particular emphasis on articulating how he wanted to live. This approach ensured that the final building is functional and of high quality, yet facilitates a more social, healthier and invigorated everyday living. 


PROJECT DETAILS

Location: Margaret River
Date: 2019