VILLERS RESIDENCE

ABOUT PROJECT

Located in a Cowaramup Estate that is dominated by project homes this was a chance to explore an alternative. On a north facing, elevated corner block there was also the potential to collaborate closely with a landscape architect and emphasis the symbiotic relationship between indoor and outdoor spaces and invert the traditional backyard.

Although by nature this inversion is less private, over time the landscape design will create an intermediary zone between the house and the street, sharing what is traditionally a private space with others. This will promote engagement with the neighbourhood and local community, growing herbs, fruit trees and encouraging community discussion.

North facing living areas are open to the street, bedrooms also are invited to share the northern winter sun with cleverly detailed screening framing views and casting interesting plays of shadow and light. Contrast of light is a theme throughout the house with expansive glass to the living areas juxtaposed with darker, cave like tiling and cabinetry in the bathrooms creating quieter calming spaces. Monolithic use of materials and colours in the kitchen complements this aesthetic.

As the landscape grows so will the house continue to evolve and this evolution of house, landscape and owners will be an integrated experience with the neighbourhood.


PROJECT DETAILS

  • Material: Timber frame
  • Project size (sq.m.): 136
  • Price range AU$): 400K
  • Location: Cowaramup
  • Year: 2020