TINGLEWOOD RESIDENCE

ABOUT PROJECT

From the street, the Tinglewood Residence has a simplistic form recognisable from countless children’s interpretations of what a “proper” house should look like: a square shaped base featuring rectangular doors and windows, capped by a slopping roof with a chimney stack rising from its centre. Although simple at first glance, upon further inspection reveals a range of sophisticated design elements creating zones through the house with subtle changes in ceiling heights and finishes, floor levels and materials.

A robust exterior of heritage galv. and locally milled timber Karri screening, left untreated to grey and patina over time. With an east/ west axis the screening creates a wonderful play of light through the building, providing shielding from the summer sun and filtering northern light through all the rooms of the house in winter.

A large, elevated verandah to the east draws beautiful morning sun through the length of the house as well as providing outdoor shade in summer for entertaining. This verandah wraps around the northern side of the house onto which all bedrooms open, creating rooms that engage directly with the garden and the surrounding National Trust bushland.

Internally locally milled Tuart was used extensively adding warmth and character when juxtaposed with the concrete floors and white washed walls. Here the house moves away from the rustic nature of the exterior to a more refined almost Japanese aesthetic. The relationship between the builder, designer and local timber miller was integral to the success of the design.


PROJECT DETAILS

  • Material: Timber frame
  • Project size (sq.m.): 188
  • Price range (AU$): 600K
  • Location: Cowaramup
  • Year: 2014