TREE HOUSE

ABOUT PROJECT

Moving down from Fremantle, the owners of this ½ acre block in Cowaramup wanted to emulate the functionality of the house they had. This incorporated a large utlity, work area downstairs for a cottage business and all the living upstairs. This would be the only double story house in the street and the neighbours weren’t sure, however the owners were convinced they could achieve their ‘tree house’ while being sensitive to overlooking issues. The design is a floating upstairs with double parking under in the style of the old beach houses in the area, with a fantastic connection to the trees and surrounding bushland upstairs. They added a guest studio downstairs cleverly separated from the work area by a void. Screens are used for privacy and the orientation carefully considered. An oversize verandah connects the occupants to the canopy creating a wonderful entertaining space.

Combining timber and steel framing with Colorbond, cement sheet and Spotted Gum cladding, the house looks harmonious within its environment.

The neighbours are now happy and feel the house is an asset to the street and the owners can’t wait to start living in their treehouse.


PROJECT DETAILS

Location: Cowaramup
Date: 2016