SIMALA RETREAT

ABOUT PROJECT

Commissioned in 2017 to design and build a main residence, 2 spacious luxury chalets, a villa and a wellbeing studio. Set on 40 acres of natural, bio-diverse forest, north facing overlooking vineyards and a large dam.
With a brief for private, stylish one bedroom chalets and the studio to be available to guests for yoga, meditation and massage, this was an amazing project to be involved with.

A material palette of Night Sky Colorbond and painted white fibre cement sheet gives a striking, contemporary feel to the design. Juxtaposed against the forest setting is visually enticing as you enter off the long, meandering driveway. External timber screening filters the northern light through the living areas and doubles as screening for additional privacy. Recycled and painted feature brick walls gives textural contrast to the internal spaces and provides additional thermal mass to the buildings.
With creative freedom and a good synergy with the owners, Simala was exciting to work on from the beginning. Now up and running and fully booked this creative collaboration was a real success.


PROJECT DETAILS

Location: Cowaramup
Date: 2019