SANCTUARY HOUSE

ABOUT PROJECT

We were approached by a young couple who were looking for a contemporary 4*2 house that would have green credentials at the top of their wish list. 

They had purchased a ¼ acre block perched high on a hill in Cowaramup with spectacular views east down a valley filled with Karri trees and west into National Trust bushland beyond. So a conscious decision was made to open up the house in both directions.

The view from the kitchen to the east draws filtered morning light into the house and connects the owners to the front streetscape and the lounge capturing the bushland views to the west.

By taking a traditional gable and splitting the building into two halves created a bedroom wing and a living room wing. By off-setting these two pavilions we formed a sheltered front verandah for contemplative moments soaking up the morning sun and also a large, shaded back verandah with the alfresco fully protected from the cold southerlies and strong summer sun. A feature rammed limestone wall runs down the spine of the split gable house, adding to the thermal mass of the building and Paper Rock was used exclusively for the cabinetry.

Flora was a passion for the owners and so the clearing of the block was taken with meticulous care to remove as few of the trees and vegetation as possible. This has allowed the site to blend into the surrounding National Trust bushland, connecting the owners to the natural environment around them.

 


PROJECT DETAILS

  • Material: Timber frame / Rammed earth
  • Project size (sq.m.): 173
  • Price range (AU$): 500K
  • Location: Cowaramup
  • Year: 2018