LAKE VIEW HOUSE

ABOUT PROJECT

Set on a ¼ acre overlooking a 50 acre dam and bushland reserve, this was a design challenge from the beginning. Not because the owners had unrealistic expectations, but rather the slope, the shape of the block, the aspect and the orientation were all difficult factors to overcome.

Although a house with these challenges takes longer to resolve, the outcome is often more interesting as you are forced to adapt to the site. This is the case with the Lake View House with the form of the house following the wedge shape of the block, the split levels creating a wonderful sunken lounge and the views captured through carefully considered levels and corner windows.

As you approach the front door the house is transparent offering up views even before you enter. Then as you enter the dining area and kitchen on the upper level the view really opens up to the dam and the sky.

With the brief to capture a traditional weatherboard aesthetic, space for a young, growing family and a kitchen at the heart of the design, the unusual site and clever design has resulted in a far from traditional home.


PROJECT DETAILS

Location: Cowaramup
Date: 2018