HONEYTREE HOUSE

ABOUT PROJECT

Designed for a retired couple who wanted a small house with a separate wing for family visits. As keen gardeners the brief was for the house to blend with the landscape and to be setback from the street allowing them both a front yard (landscaped exclusively with endemic natives) and a back yard (of fruit and olive trees).

Although on scheme water, water tanks were incorporated into the design both for drinking and for the garden, as well as a 3kw solar system for sustainable living. At 150 m2 this 3×2 house has a small footprint which the owners feel strongly is the way of the future in house design.

The living area has large expanses of glass to capture the northern sun, with angles louvre awnings at 30 degrees for shade in summer. With a narrow axis the house has excellent cross-ventilation for cooling in summer while polished concrete floors help trap the heat in winter.


PROJECT DETAILS

Location: Cowaramup
Date: 2011