BAHEN HOUSE

ABOUT PROJECT

It is not often you get to work with a client who breaks all the rules: 3 bedrooms/ 1 bathroom, Heritage Galv. cladding, no gyprock, exposed steel framing, rough sawn screening……what an exciting brief, to re-think how we use our houses and a movement away from the slick, stylized aesthetic. Life is not perfect so why should our houses be?

As a rider of vintage motorbikes and a collector of the discarded, bespoke pieces such as lights from the old speedway and steel chicken feeders were woven into the design.

A steel portal frame was a shift away from traditional timber frame, leaving exposed steel trusses through the living areas and allowing the verandahs to be unlined which would not have otherwise been possible in a BAL19 area. Where possible this steel work has been left exposed, including the detailed junctions and nuts and bolts that tie the building together.

Orientation is perfect with lovely morning sun penetrating deep into the living area combined with extensive glazing to the north for winter warmth. Wrap around verandahs provides shading over the summer months as well as a great skateboard track for their two young boys. A robust palette of materials was used including internal rough sawn lining boards and burnished concrete floors. Large living spaces have been left open plan, allowing the owners to reconfigure their furniture in true warehouse style.

This was not only an exciting house to design, but all the tradesman enjoyed the build with such a unique approach to finishes.


PROJECT DETAILS

Location: Cowaramup
Date: 2017